Pelit ovat monelle vanhemmalle vielä jokseenkin vieras media. Tärkeää on tietenkin itse tutustua peleihin, jotta niiden kanssa osaa tehdä päätöksiä, mutta pieni ohjeistuskaan ei varmasti ole pahitteeksi. Tämä kirjoitus esittelee muutamia tällaisia pelikasvatuksellisia vinkkejä sekä listaa muutaman hyvän tietolähteen aiheesta.

Pelit ovat lapselle harrastus, käsittele niitä sellaisena. Muitakaan harrastuksia tai lapsen kiinnostuksen kohteita ei vähätellä, niin ei pelejäkään sovi. Ole lapsen peleistä ja pelaamisesta kiinnostunut – näin saat itsekin tietää lisää.

Pelatkaa yhdessä ja keskustelkaa peleistä. Pelaaminen ei ole useinkaan yksinäistä hommaa. Lautapelejä pelataankin paljon perheen kesken, mutta myös monia digitaalisia pelejä voi yhtä lailla. Yksin pelattavien pelien kanssa voi puolestaan vuorotella tai vain seurata. Kun on mukana pelaamisessa, pystyy myös seuraamaan, mitä lapsi pelaa, ja auttamaan, jos peleissä on lasta askarruttavia asioita. Peleistä keskusteleminen on siis myös hyödyllistä ja tärkeää. Hyvä on antaa lapselle myös pelirauhaa, sillä sitäkin tarvitaan.

Noudata ikärajoja ja tarkista soveltuuko peli sisältöjen puolesta lapsellesi. Ikärajoja on syytä noudattaa – sitä vaaditaan ihan jo laissakin. Ikärajat eivät kuitenkaan kerro kaikkea, vaan peleihin on syytä tutustua myös itse, jotta voi tietää, soveltuvatko ne juuri omalle lapselle.

Älä mieti pelkästään haitallisia sisältöjä, sillä peleistä on hyötyäkin. Ikärajat kertovat vain lapsille haitallisesta sisällöstä – ne eivät huomioi sitä, että peleissä on yhtä lailla myös hyödyllistä sisältöä. Pelaaminen itsessään perustuu oppimiseen ja taitojen kartuttamiseen, mutta pelatessa oppii “siinä sivussa” esimerkiksi englantia ja ongelmanratkaisukykyjä. Viihdepeleistäkin siis oppii, mutta opetus- ja hyötypeleissä oppiminen on ihan jo pelin tavoitteena. Niissä oppisisältö on tarkoin valittu ja opetuksellisuus päämäärätietoisesti tehty. Opetus- ja hyötypelejä voi siis harkita lapselle viihdyttäviksi oppimateriaaleiksi. Koulusta ne saattavatkin olla jo tuttuja.

Älä mieti niinkään ruutuaikaa kuin tasapainoista elämää. Pelaamisen tarkka rajaaminen ei aina paras ratkaisu, sillä pelaaminen voi olla hyödyllistä sekä esimerkiksi yhteistä aikaa kaverien kanssa netin välityksellä. Lisäksi, pelit ovat harrastus, ja lasten muitakaan harrastuksia ei olla hanakasti rajaamassa. Liika on kuitenkin liikaa, ja jos tarvetta tulee, on tietenkin tärkeää huolehtia, että muutkin lapsen elämän osa-alueet kuten sosiaaliset suhteet, koulu ja liikunta eivät tule laiminlyödyiksi.

Jos haluat lisää tietoa tai kattavampaa ohjeistusta, tässä on muutama hyvä linkki pelikasvatuksesta.

Pelitaito.fi-sivun digipelaamisen osio

Mediakasvatus.fi

Pelikasvattajan käsikirja

THL:n Nuoret pelissä -opas

__________

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai kommentoitavaa tähän kirjoitukseen liittyen, laita meille viestiä sähköpostilla tai kommenttia Facebookissa. Liity myös meidän postituslistallemme, niin saat joka kuun alussa uutiskirjeemme, jossa on muun muassa aina viimeisimmät blogikirjoitukset.

 

Tilaa uutiskirje

ja saat blogikirjoituksemme kerran kuussa suoraan sähköpostiisi.

Join the discussion Kommentti