Työ: MobiMetsä – metsäkasvatuksellinen mobiiliopetuspeli
Asiakas: Suomen Partiolaiset ry ja UPM-Kymmene Oyj
Projektin osa-alueet: pelisuunnittelu, käsikirjoitus, käyttöliittymä, peliohjelmointi (Unity 3D), grafiikka, animaatiot, testaus, julkaisu ja projektin hallinta
Julkaistu: heinäkuussa 2016

Suomen Partiolaisille ja metsäyhtiö UPM:lle toteuttamamme mobiilioppimispeli, MobiMetsä, tutustuttaa pelaajat suomalaisiin metsiin, niistä saatavan puuraaka-aineen vastuulliseen kasvattamiseen ja käyttöön, sekä yrittäjyyden maailmaan. Suomen Partiolaisten ja UPM:n yhteistyön tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten metsäsuhdetta ja kannustaa näkemään metsä monipuolisena hyvinvoinnin lähteenä uudella tavalla digitalisaation aikakaudella. Metsäisen mobiilipelin kehittäminen oli yksi konkreettinen tapa edistää tätä yhteistä tavoitetta. Suomen Partiolaisten metsäkoordinaattori Jaakko Nippala kuvaileekin peliä näin: ”Mobiilipelaaminen ei ensimmäisenä yhdisty mielikuvaan partiosta, mutta se on partiolaisille uudenlainen tapa oppia asioita ja antaa uusia eväitä partio-ohjelmaan.” Pelin kohderyhmää ovat 12—15-vuotiaat partiolaiset, mutta peli sopii hyvin muuallakin käytettäväksi, vaikka peruskoulun biologian tai yhteiskuntaopin tunneilla.

MobiMetsän yrittäjyys- ja metsäkasvatuksellinen tietosisältö on Suomen Partiolaisten ja UPM:n asiantuntijoiden käsikirjoittamaa, ja se yhdistyy ilahduttavan saumattomasti erilaisiin pelillisiin sisältöihin ja elementteihin, joista NordicEdu oli vastuussa. Peli mukailee perusrakenteeltaan mobiilialustoilla hurjan suosittujen resurssimanagerointipelien ydinideaa, mutta hyvin käsikirjoitettu opetuksellinen sisältö antaa pelimekaniikoille potkua aivan uudelle tasolle. MobiMetsä vie pelaajat myös ulos luontoon, sillä pelissä edetäkseen pelaajan on tunnistettava ja valokuvattava oikeita puita ja lähetettävä ne muiden pelaajien arvioitavaksi.

Peli-ideaa ja pelin eri osa-alueita kuten toiminnallisuuksia, käytettävyyttä ja grafiikoita testattiin ja arvioitiin yhdessä pelille otollisen kohderyhmän kanssa useita kertoja ennen lopullisen version valmistumista. Peli oli vielä pari kuukautta ennen julkaisuaan laajassa kohderyhmätestissä, jossa sadat innokkaat partiolaiset auttoivat löytämään vikoja ja rosoja julkaisuversion viimeistelyn jouduttamiseksi.

MobiMetsä-pelin alussa pelaaja perustaa oman metsäalan yrityksen ja valitsee yritykselleen tuotteen, jota pelin aikana kehitetään. Vaihtoehtoina ovat paperin, tuolien tai biokomposiittituotteiden tuotekehittäminen. Tarkoitus on esitellä puuraaka-aineen monipuolisuutta ja näyttää miten siitä teknologiaan yhdistettynä syntyy aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Peli sisältää monia erilaisia etenemisvaihtoehtoja, joiden avulla pelaaja oppii valmistamaan yhä monimutkaisempia versioita valitsemastaan perustuotteesta. Pelaaja voi esimerkiksi teettää markkinointitutkimuksia löytääkseen lisää valmistusmenetelmiä, löytää kehitysideoita perehtymällä asiakaspalautteeseen, osallistua muotoilukilpailuun näkyvyyden lisäämiseksi tai järjestää some-äänestyksen, joka voi nostaa tuotteen kysyntää. Samalla pelaaja tutustuu metsänkäyttöön ja puutuotteiden valmistukseen liittyviin vastuullisuuskysymyksiin niin metsätalouden, metsänhoidon kuin puunjalostuksen näkökulmasta.

MobiMetsä-peli julkaistiin Suomen Partiolaisten Roihu 2016 –suurleirille. Siellä peliä pelattiin metsäisessä ohjelmalaaksossa, jossa partiolaiset perustivat kuvitteellisen metsäalan yrityksen ja kehittivät puuraaka-aineesta ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin. Leiriläiset saivat käyttää MobiMetsä-peliä apuna uusien tuotteiden ideoinnissa. Leirin jälkeen peli siirtyi osaksi partio-ohjelmaa, ja nyt sitä voidaan pelata vaikka tavallisina kokoontumisiltoina tai retkillä.

Innostava ja hauska MobiMetsä on saatavilla maksutta Apple Appstore-, Google Play- ja Microsoft Store -sovelluskaupoista! Peliä voi pelata suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Katso lisää
töitämme