Työ: Oma Päivä – nykyaikainen ja hauska apuväline vanhemman ja lapsen välisen keskustelun ruokkimiseen
Asiakas: Väestöliitto
Projektin osa-alueet: pelisuunnittelu, käsikirjoitus, käyttöliittymä, peliohjelmointi (Unity 3d), grafiikka, animaatiot, ääninäyttely, testaus, julkaisu ja projektin hallinta
Julkaistu: heinäkuussa 2016

Oma Päivä -pelisovellus kuuluu Väestöliiton Maailman paras syy -kampanjaan, ja sen on tarkoitus auttaa käsittelemään työn ja lapsiperheen arjen yhteensovittamista. Se on suunnattu 512 -vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Pelin avulla lapsen näkökulma arkipäivien kulusta tulee nähdyksi ja kuulluksi. Miltä arki näyttää lapsen silmin? Entä miltä lapsesta tuntuu, kun vanhemmat ovat töissä? Millaista siellä työpaikalla mahtaakaan olla?

Pelissä lapsi luo tarinan omasta arkipäivästään ja käy läpi sekä hänen omia että isän tai äidin arkipäivän tapahtumia aamupalasta nukkumaanmenoon. Oma Päivä –peli on Väestöliiton asiantuntijoiden ideoima ja NordicEdun toteuttama. Sen tärkein tavoite on tarjota nykyaikaisia, hauskoja, monipuolisia ja helposti lähestyttäviä työkaluja, joilla lapsi voi sanoittaa omia tunteitaan ja ajatuksiaan perheensä arjesta vanhemman nähtäville ja näin avata väyliä vanhemman ja lapsen väliseen kasvokkaiseen vuorovaikutukseen ja keskusteluun.

Lapsi pelaa sovelluksessa piirtämällä päivän tapahtumia itse ja raahaamalla kuvaan valitsemiaan valmiita kuvia. Pelin kuvitukset on suunniteltu niin, että lapsen omat piirustukset istuvat sopuisasti valmiiden kuvien sekaan. Vesiväreillä maalatut kuvat luovat satukirjamaisen ja iloisen tunnelman, joka innostaa pelaajan omaa luovuutta. Pelissä otetaan myös valokuvia pelaajan ja perheenjäsentensä ilmeistä. Kameran edessä hassuttelu ja ilmeily on yksi pelin tavoitetta tukeva tapa tallentaa lapsen ajatuksia ja tunnetiloja perheensä arjesta hänelle sopivalla tavalla. Pelissä esitetään monenlaisia kysymyksiä päivän tapahtumista, ja osaan kysymyksistä lapsi voi nauhoittaa vastauksia äänittämällä omaa puhettaan, toisiin taas esittämällä tuntemuksiaan erilaisia mittaristoja liikuttelemalla.

Oma Päivä -pelisovellus on tunnelmaltaan perinteisen satukirjan kaltainen, mutta toiminnaltaan interaktiivinen pelin kaltainen kokemus. Se ei sisällä mitään kilpailullisuutta eikä tiukkoja tavoitteita. Peli ei pyri olemaan koukuttava, vaikka sen parissa onkin hauskaa. Lähtökohtana on, että lapsi pelaa sovelluksen läpi kerran tai kaksi. Ihannetilanteessa sovellusta pelataan uudelleen esimerkiksi puolen vuoden kuluttua, jolloin vanhempi näkee arjessa mahdollisesti tehtyjen muutosten vaikutuksen.

Kun pelin päivä päättyy nukkumaanmenoon, pelitapahtumat jäävät talteen ja lapsen tuottama sisältö on helposti ja hauskasti läpikäytävissä yhdessä vanhemman kanssa suoraan mobiililaitteella. Lopputulos voidaan lähettää myös raporttimuotoisena tiedostona vanhemman sähköpostiin. Yhdellä mobiililaitteella voi pelata monta erilaista Oma Päivä -tarinaa, ja samalla laitteella voi olla monen eri lapsen tarinoita.

Oma päivä -pelin ovat tuottaneet yhdessä Väestöliitto ja Raha-automaattiyhdistyksen Emma ja Elias -ohjelma. Peli lanseerattiin Jazz Kids -festivaaleilla Porissa 12.13.7.2016.

Peli on ladattavissa ilmaiseksi kaikista mobiilisovelluskaupoista.

Katso lisää
töitämme