Hyötypeli- ja pelillistämisprojekteissa vilisee kosolti omaa sanastoaan ja termejään. Tämän “salakielen” avaamiseksi olemme aloittaneet blogikirjoitussarjan, jotta hyötypelien ja pelillistämisen pariin ensi kertaa saapuvatkin pääsevät kärryille. Tämä on sarjamme kolmas osa.

Jos missasit kirjoitussarjamme ensimmäisen osan, löydät sen täältä. Jos taas toisen osan, löydät sen tämän linkin takaa.

 

Tutoriaali

Tutoriaalilla tarkoitetaan pelin tai sovelluksen sisäisiä käyttöohjeita. Se siis kertoo, miten peliä pelataan tai sovellusta käytetään. Jos tutoriaalia ei ole tai se on huono, se voi pilata koko peli- tai käyttökokemuksen.

 

Benchmarking 

Benchmarking tai vertailuanalyysi on osa suunnittelua, jossa perehdytään vastaaviin palveluihin ja tuotteisiin (eli niin kutsuttuihin “benchmarkkeihin”). Näistä otetaan oppia, ideaa ja pohjaa omalle suunnittelutyölle.

 

Palvelumuotoilu 

Palvelumuotoilussa suunnitellaan, parannetaan ja kehitetään palveluita. Tapoja ja metodeja tähän on monia, mutta kaiken keskiössä on palvelukokemuksen parantaminen käyttäjän ehdoilla eli käyttäjälähtöisesti. Palvelumuotoilussa huomiota kiinnitetään juuri niihin kohtiin, joissa käyttäjä on vuorovaikutuksessa palvelun kanssa.

 

Yhteiskehittäminen

Yhteiskehittäminen tarkoittaa sovelluksen tai pelin tulevien käyttäjien mukaan ottamista suunnittelussa ja kehittämisessä. Näin sovelluksesta saadaan juuri heille mieluisa ja toimiva. Yhteiskehittäminen on myös merkittävä osa käyttäjälähtöisyyden varmistamista, ja esimerkiski juuri palvelumuotoilu, jossa otetaan palvelun käyttäjät mukaan, on yhteiskehittämistä.

 

Kohderyhmätestaus

Kohderyhmätestauksessa sovelluksen tulevat käyttäjät arvioivat ideoita tai keskeneräistä versiota. Palautteella sovelluksesta tehdään juuri heille mieluisa. Kohderyhmätestauskin on tärkeää käyttäjälähtöisyyden varmistamiseksi.