Pelillistäminen on ollut osa NordicEdun arkea jo useita vuosia. Näiden vuosien aikana matkaan on tarttunut monta opetusta, joita käymme läpi tässä kirjoituksessa.

Pelillistäminen ei ole vielä kovin tuttu juttu monelle.

 

Vaikka pelillistäminen ei ole ilmiönä enää todellakaan uusi, se on edelleenkin monelle vieras. Yleisimmin se sekoitetaan ihan puhtaaseen pelien tekemiseen. Pelillistämisessä tätä ei kuitenkaan tehdä, vaan johonkin prosessiin kuten työntekoon tuodaan peleissä käytettyjä mekaniikkoja, käytäntöjä ja elementtejä. Näillä motivoidaan käyttäjää ja pyritään herättämään “pelaamisen tunnetta” ihan vain prosessin tekemisestä. Lisää aiheesta voi lukea aiemmasta kirjoituksestamme.

Edes pelit eivät ole tunnu olevan kovinkaan tuttuja.

 

Pelit ovat sentään vähän pelillistämistä tunnetumpia, mutta siltikin monelle verrattaen vieraita. Peleihin viitatessa ja pelimekaniikoista puhuttaessa kannattaa siis ottaa rauhassa. On paljon parempi pikkuhiljaa paljastaa pelien kirjoa ja hienouksia kuin tykittää pelijargonia ja jättää toinen monttu auki miettimään “mikä hitto on co-op tai puzzleplatformeri?”

Pelillistäminen toimii vain hyvin tehtynä. 

 

Pelillistäminen on suunnitteluun perustuvaa työtä, ja huonoilla suunnitelmilla hyvätkin ideat epäonnistuvat. Tämän takia pelillistäminen vaatii tarkkaa suunnittelua onnistuakseen. Se ei ole ihmelääke, vaan osaavia käsiä vaativa työkalu.

Käyttäjien kuuleminen kannattaa aina.

 

Ei kannata arvailla, mitä kohderyhmä miettisi pelillistetystä ratkaisusta, jos heiltä voi kysyä suoraan. Usein kohderyhmää kuulemalla saa kullanarvoista tietoa, jota ei itse sorvin äärestä välttämättä äkkäisi. Vaikka käyttäjien toiveet olisi ristiriidassa omien odotusten ja suunnitelmien kanssa, kannattaa uskoa käyttäjiä. He tietävät, mitä haluavat.

Ongelman määrittäminen on olennaista.

 

Pelillistämisessä kannattaa rajata muutettavaksi yksi asia kerrallaan, jota halutaan parantaa. Tämä helpottaa suunnittelua, kun voi keskittyä yhden ongelman ratkaisemiseen kerrallaan. Tämän jälkeen voi tietenkin siirtyä seuraavan ongelman ratkaisemiseen. Tärkeää on myös muistaa asettaa maltillisia tavoitteita: ei pidä suoraan tavoitella taivaita vaan pyrkiä ensiksi parantamaan nykytilaa ja lähteä hilaamaan tätä pikkuhiljaa kohti korkeuksia.