Oppimisen Fiesta on eritoten opettajille suunnattu kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään 1.–2.11.2017 Helsingissä Finlandia-talolla. Olimme tänään paikalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Tässä bloggauksessa on käsiteltynä tapahtumassa tänään koettua.

Päivä alkoi aikaisella bussimatkalla Turusta pääkaupunkiimme Helsinkiin. Aamuliikenne oli hivenen verkkaista, joten saavuimme Finlandia-talolle, mutta ennätimme paikalle parahiksi juuri eniten meitä kiinnostaneeseen Hyvä paha digi -niminen paneelikeskusteluun. Keskustelijoina oli tunnettu pelisuunnittelija Karoliina Korppoo, Tubecon tapahtumasta tuttu Mervi Maatela sekä pelikasvattaja/lastenpsykiatrian lääkäri/tietojenkäsittelytieteiden tohtori Jaana Wessman. Hyvää asiaakin oli, mutta monikin asia liittyen opetuspeleihin ja pelillistämiseen jäi vaivaamaan, joten julkaisemme blogissamme kommentin tätä keskustelua koskien vielä loppuviikosta.

Oppimisen Fiestan Hyvä paha digi -keskustelu

Tämän keskustelun jälkeen kiertelimme tapahtuman Demo-alueen ständeillä. Esitteillä oli paljon mielenkiintoisia hankkeita ja palveluita, joista pääsimme käymään hyviä keskusteluja esittelijöiden kanssa sekä pohtimaan, olisiko näissä yhteistyömahdollisuuksia. Demo-alueella oli käynnissä mukava kuhina, mutta enemmänkin esittelijöitä olisi mahtunut.

Oppimisen Fiestan Demo-alue

Demo-alueen kiertelyn jälkeen suuntasimme Futuricen järjestämään palvelumuotoilu-työpajaan. Tarkemmin ottaen aiheena oli LSC – Lean Service Creation. Palvelumuotoilu oli meille suunnittelumetodina ja työkalustona jo tuttua ja omassa työssämme käyttämäämme, mutta oli hieno nähdä muiden työtapoja ja käytäntöjä työpajojen järjestämisestä. Oli myös mielenkiintoista päästä miettimään palvelumuotoilua koulumaailman näkökulmasta, sillä moni työpajan osallistujista oli opettajia. Tunnin slotti oli työpajan järjestämiseen kuitenkin niin lyhyt aika, että päästiin raapaisemaan aihetta vain aika pintapuolisesti ja aika haipakkaa edettiin. Futuricen tiimi piti parhaansa mukaan tahtia yllä ja auttoi osallistujia ahkerasti.

Työpajan jälkeen oli levollinen lounastauko, jossa tietenkin keskusteltiin tapahtuman annista. Ruokapöydästä siirryttiin vielä kuuntelemaan keskustelua yksilöllisestä oppimisesta, jossa erityisesti asiasta paljon esillä ollut Pekka Peura argumentoi hyvin leipälajiinsa liittyen.

Tämän keskustelun päätyttyä aloimmekin jo katsella kohti koto-Turkua kulkevien junien aikatauluja. Ilmaiseksi tapahtumaksi Oppimisen Fiesta on antoisa, mutta kenties kevyellä kasvulla tapahtuma olisi entistä parempi. Voi olla, että näin tuleekin käymään tulevina vuosina.