Joulukuussa 2016 Euroopan Unioni asetti direktiivin, jonka mukaan julkisen sektorin verkkopalveluista ja -sivuista sekä mobiilisovelluksista tulisi tehdä paremmin saavutettavia. Lakimuutokset astuvat voimaan tämän vuoden syyskuuhun mennessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, mitä saavutettavuus on ja miksi se on tärkeää huomioida?

Mitä saavutettavuus on?

Hyvä ja ytimekäs saavutettavuuden määritelmä on Kuntaliiton julkaisemassa saavutettavuutta käsittelevässä oppaassa:

Saavutettavuus merkitsee ympäristön, kohteen, tuotteiden, viestinnän tai palvelun helppoa lähestyttävyyttä kaikille, myös liikkumis- ja toimimisesteisille henkilöille. Hyvä saavutettavuus kertoo erilaisten yleisöjen tarpeiden huomioimisesta. Saavutettavuus tarjoaa mahdollisuuden osallistumiseen ja elämyksiin yksilöiden erilaisista ominaisuuksista riippumatta. Saavutettavuus on yhdenvertaisuuden edistämistä.

Oppaassa on nostettu myös esille hyödyllinen termi design for all. Tämä tarkoittaa lähtökohtaisesti mahdollisimman monelle sopivien tuotteiden, sovellusten ja palveluiden suunnittelua. Olennaisena osana design for all -periaatetta on kohderyhmien osallistaminen, jotta sopivuus voidaan varmistaa. Olemme aikaisemmin jo kirjoittaneet kohderyhmän osallistamisesta ja merkityksestä sekä käyttäjälähtöisyyden tärkeydestä työssämme, mutta tästä lähin omaksumme myös design for all -periaatetta suunnitteluprosesseihimme.

Kuntaliiton opas on varsin kattava ja käsittelee EU:n direktiiviä, saavutettavuuden määritelmää, hyötyjä, asiaan liittyviä termejä sekä ohjeita toteuttamiseen. Mikäli siis kaipaat tuhtia lukupakettia aiheesta, oppaan löydät täältä.

Mikäli itse direktiivi kiinnostaa, sen löydät täältä.

 

Miksi saavutettavuus on tärkeää?

Tietenkin saavutettavuuden edistäminen on tärkeää jo ihan yhdenvertaisuuden takia, mutta se ei ole kuitenkaan ainoa hyöty. Euroopan komissio onkin maininnut tämän lisäksi hyödyiksi esimerkiksi sen, että saavutettavuus parantaa kaikkien käyttökokemusta tarjoamalla joustoa käyttötapoihin: joskus esimerkiksi lukeminen saattaa olla hankalaa, jolloin ääneenluetut ohjeet auttavat itse kutakin. Lisäksi komissio myös mainitsee, että saavutettavuudesta on myös hyötyä yrityksille ja palvelunkehittäjille, sillä saavutettavuus laajentaa tuotteidensa käyttäjäkuntaa.

Saavutettavuus NordicEdulla

Meillä saavutettavuus on ollut aiemminkin prioriteettinä käyttäjälähtöisyyden painottamisen ansiosta. Pelien ja pelillisyyden saavutettavuutta on tähänkin asti lisätty asiaankuuluvasti varsinkin silloin, kun kohderyhmään kuuluu erityisesti sitä tarvitsevia ihmisiä. Esimerkiksi toteuttamamme RUORI-itsearviointityökalu tehtiin erityisammattioppilaitos Luoville. Työkalua tuli pystyä käyttämään niin lukutaitoisen kuin lukutaidottomat, joten peliin luotiin sekä ääneen luettu että tekstipohjainen versio.

Tästä eteenpäin tulemme panostamaan saavutettavuuteen vielä enemmän, direktiivin vaatiman tason mukaan. Vaikka direktiivi koskeekin juuri julkisen sektorin palveluita ja sovelluksia, on saavutettavuuden huomiointi tärkeää projektissa kuin projektissa. Ennen kuin virallinen siirtyminen direktiivin asetukseen tapahtuu, suunnittelemme ja hiomme vielä käytäntöjämme, jotta saavutettavuuden huomiointi on entistä selkeämpänä osana kaikkea sovelluskehitystämme. Kenties asiaan palataankin vielä uudestaan syksymmällä konkreettisten esimerkkien kera!

___________

Jos kirjoitus kirvoitti kysyttävää tai kommentoitavaa, ota yhteyttä alla olevalla kommenttiboksilla, Facebook-viestillä tai sähköpostilla. Liity myös alta postituslistallemme, niin saat joka kuun alussa uutiskirjeemme!

 

Tilaa uutiskirje

ja saat blogikirjoituksemme ja podcastimme kerran kuussa suoraan sähköpostiisi.