Median kanssa toimiminen ja sitä kautta saatava näkyvyys voivat olla erittäin iso vetoapu yrityksen tai muun organisaation toiminnalle. Moni toimija ei kuitenkaan tiedä miten median kanssa kannattaa toimia. Toimittaja Simo Husso päätti tarttua tähän haasteeseen ja luoda pelillisen koulutusmateriaalin, Tosipelin, jonka avulla ihmiset saisivat selvät sävelet yhteispeliin median kanssa. Tässä kirjoituksessa kerromme tästä projektista sekä haastattelemme Simoa Tosipelin synnystä ja tulevaisuudesta.

Median toimintatapojen ja -logiikan ymmärtäminen ovat entistä tärkeämpiä taitoja nykypäivänä. Puhutaan yhteiskunnan medialisoitumisesta. Se tarkoittaa sitä, että maailmankuvamme rakentuu entistä vahvemmin tiedotusvälineiden muodostaman kuvan varaan. Jo tästä syystä on tärkeää ymmärtää, miten media toimii.

Toimittaja Simo Husso havaitsi, että tiedotusvälineiden toimintatapojen ymmärtäminen on monilla tavalla tai toisella hukassa: usea kuvittelee tiedotusvälineiden toiminnan olevan sattumanvaraista ja jopa niin sanottuun pärstäkertoimeen perustuvaa. Tällainen mielikuva kertoo Simon mielestä siitä, että tiedotusvälineet ovat osittain epäonnistuneet perustehtävässään eli tiedottamisessa. Vaikka media on onneksi itse lisännyt toimintansa avoimuutta, se ei ole täysin riittänyt. Tämän takia median toimintatapoja ja logiikkaa olisi syytä avata lisää kaikkien tietoisuuteen. Tästä syntyi ajatus Tosipelistä, joka on pelin muodossa tapahtuvaa koulutusta, jolla opastetaan median kanssa toimimista. Toteuttajaksi Simo valitsi meidät, ja yhdessä pääsimme luomaan Tosipelin. Simo ja hänen asiantuntijaverkostonsa vastasivat sisällöntuotosta, me puolestamme toteutuksesta.

Tosipelissä käyttäjä valitsee itseään kiinnostavan hahmon, jonka yhteenottamuksia median kanssa hän seuraa, ja tekee tämän hahmon sisällöistä kuukausitilauksen. Tilauksen tehtyään käyttäjä pääsee tekemään eri tyylisiä pelillisiä tehtäviä, joiden suorittamisesta saa tähtiä. Kun pelaajalla on kaikki tehtävät suoritettu, hän saa tähtimääräänsä vastaavan diplomin pelimenestyksestään: mitä enemmän tähtiä, sen prameampi diplomi. Tehtävien suorittaminen avaa myös tietopankkiartikkeleita, joissa on kunkin tehtävän oppisisältöä avattuna arvokkaan lisätiedon kera. Näihin tietopankkiartikkeleihin käyttäjät voivat tukeutua esimerkiksi tosipaikan tullen. Lisäksi Tosipelissä on Simon ylläpitämä blogi, jossa hän käsittelee median kanssa toimimista käsitteleviä aiheita sekä Tosipelin tilaajien lähettämiä kysymyksiä.

Simo, mikä innoitti tekemään nimenomaan pelin opettamaan median kanssa toimimista?

Halusimme kehittää metodin, joka on helposti kenen tahansa ulottuvilla riippumatta viikonpäivästä tai kellonajasta. Etenkin pienten organisaatioiden edustajien on työlästä hankkia kouluttajaa ja kaikkia mahdollisia kuulijoita paikalle. Pelin avulla kouluttautuminen onnistuu juuri silloin, kun se kenellekin parhaiten sopii. Peli on koulutusmetodina hauska. Sen avulla voi  myös mokailla rauhassa, eikä kukaan saa tietää. Tosipelin tarkoitus on motivoida huomioimaan asioita, joita median kanssa toimiminen vaatii.

Pelit olivat sinulle vierasta maata. Miltä tuntui olla mukana kehittämässä omaa peliä?

Pelin kehittäminen oli todellakin matka tuntemattomaan. Pelin sisällön luominen ei ollut niinkään vierasta. Oli nimittäin helppo ammentaa vuosikymmenten toimittaja- ja päätoimittajakokemuksesta ja asiantuntijaverkostosta. Pelimaailman luominen puolestaan oli vierasta aluetta. Siksi olikin hienoa, että oli luotettava ja ammattitaitoinen yhteistyökumppani, NordicEdu. Oli huikea kokemus ja oppimisprosessi itsellekin, kun näki, miten käsikirjoitus muuttuu ammattilaisten käsissä valmiiksi peliksi.

Entä miten yhteistyö kanssamme meni?

Yhteistyö oli kerrassaan loistavaa! Olen todella iloinen siitä, että NordicEdussa ymmärrettiin heti, mistä puhuttiin, kun haluttiin tehdä opetusmateriaalia pelin muotoon. Kiitoksen paikkaa on siinäkin, miten kärsivällisesti NordicEdussa maltettiin kuunnella ja opastaa pelialan keltanokkaa.

Mitä Tosipelille on tiedossa tulevaisuudessa?

Pelin tekeminen jatkuu. Seuraavia hahmoja on jo suunnittelupöydällä. Kuuntelemme myös herkällä korvalla sitä, millaisille hahmoille on kentällä tarvetta. Lisäksi suunnitelmissa on tehdä jo olemassa olevista hahmoista eri kieliversiota kansainvälisille markkinoille.

Kiitokset Simolle vastaamisesta! Oli ilo tehdä tätä projektia yhdessä!

Tosipelin löydät Google Playstä ja Apple AppStoresta.