Olen käynyt viimeisten kuukausien aikana toista sataa keskustelua siitä, mitä pelillistäminen (gamification) oikein on? Olen huomannut, että termi ollaan kyllä kuultu ja että se tuntuu kiinnostavalta, mutta kokonaisuus on edelleen hämärän peitossa. Tässä pieni yhteenveto yleisimmistä kysymyksistä, joita keskusteluissa nousee esiin.

 

“No mitä meillä voisi pelillistää?”

Kaikkea voi pelillistää, mutta kaikkea ei kannata pelillistää. Pelillistämisen tärkein kysymys on “mitä halutaan saavuttaa?” Yleisin virhe on, että ikäänkuin pelillistetään joku työtehtävä tuomalla sinne suorituspisteitä tai muita palkintoja. Tällöin lopputulos on päälle liimattu ja usein vain lisää työntekijän tuntemaa kontrollia ja toimii itseään vastaan. Lyhyet kilpailut ovat asia erikseen. toim. huom.

 

“Tehdäänkö tästä siis joku peli?”

Useimmiten ei, vaan käytetään muita peleistä tuttuja elementtejä esim oppimisen vauhdittamiseen. Tällaisia elementtejä voivat olla tarinnallistaminen, etenemisen visualisointi, tavoitteiden visualisointi, yllätykset ja monet muut tavat pitää yllä mielenkiintoa.

 

“Joutuuko kaikki siis kilpailemaan?”

Ei joudu. Kilpailuelementit ovat vain yksi mahdollinen motivaation lisäämisen muoto. On paljon asioita, joissa ei ole mitään mieltä kilpailla ja on myös paljon ihmisiä, joita kilpailu ei motivoi. Pelillistäminen on pohjimmiltaan ihmisten ymmärtämistä. Eli ihmiset eivät ole vain yksi joukko “ihmiset”, vaan pienessäkin joukossa on hyvinkin erilaisia tapoja motivoitua tekemään samoja asioita. Ja aina on olemassa myös ryhmä, jota koko pelillistäminen ei kiinnosta, ihan samoin kuin kaikissa maailman muissakin oppimisen tai motivoimisen metodeissa.