Uutispelit ovat vielä vähemmälle huomiolle jäänyt hyötypelien alalaji. Mitä ne sitten ovat, ja mihin tarkoituksiin niitä tehdään? Tämä kirjoitus käsittelee tätä sekä esittää muutaman uutispeli-esimerkin.

Median kehitys ja muutokset ovat olleet vauhdikkaita internetin yleistymisen myötä. Nykyään mediakentällä melko uutena ilmiönä ovat uutispelit, jotka lasketaan kuuluvan hyötypeleihin.

Uutispelit asettavat pelaajan toimijaksi uutistarinan sisälle. Ensimmäisenä uutispelinä pidettäneen September 12. -peliä. Peli kohahdutti julkaisun aikoihin terrorismin vastaista sotaa kritisoivalla teemallaan. September 12. -pelissä pelaaja voi pommittaa terroristeja, mutta sen tekeminen johtaa vain terrorismin nousuun. Vaikka September 12. -peliä pidetäänkin uutispelinä, ei se ehkä ole tyypillisin esimerkki.

Uutispelit asettavat pelaajan toimijaksi uutistarinan sisälle.

 

Yksi havainnollistavampi esimerkki uutispeleistä on informaatioteknologiaa opiskelleen Erkki Koskenkorvan tekemä Vanhainkotipeli, jossa pelaaja omaksuu vanhainkodissa elävän vanhuksen roolin. Peli kuvaa vanhuksen arkea vanhainkodissa, ja välittää täten viestiä nykyisen vanhustenhoidon ongelmakohdista ja puutteista. Inspiraatio peliin tuli juurikin vanhusten elämää vanhainkodissa käsitelleestä artikkelista. Harmillisesti Vanhainkotipeli ei ole enää pelattavissa, mutta jos haluaa kokeilla toista suomalaista uutispeliä, Ylellä on vajaan vuoden vanha humoristinen peli Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Aasia-politikoinnista ja diplomatiasta. Pelissä pelaaja asettuu Aasian valtiovierailukierroksella olevan Donald Trumpin saappaisiin tehtävänään tehdä kiperiä ulkopoliittisia valintoja. Peli heijastelee Trumpin toimia hänen vaalilupauksiinsa, twiitteihinsä ja linjauksiinsa tuoden esille sen, mitä presidentin kovat lupaukset saattaisivat aiheuttaa.

Uutispelien tarkoituksena on saada aikaan omakohtaisuuden kokemuksia, konkretisoida ilmiöitä sekä saada niistä helpommin ymmärrettäviä. Näin Vanhainkotipelikin pyrki herättelemään ihmisiä vanhustenhoidon tilasta ja Ylen Trump-peli havainnollistamaan presidentin räikeän poliittisen linjan tulenarkuutta. Uutispeleissä on siis tärkeää mielenkiintoisuus, pelaajan osallistaminen uutisjutun tapahtumiin tai asiaan sekä tietenkin ajankohtaisuus. Ajankohtaisuuden takia uutispelejä onkin hyvä tehdä nopeasti uutisoitavan asian tapahduttua.

Vaikka uutispelit ovat ilmiönä mielenkiintoinen ja kerrontavälineenä vakuuttava, niitä ei vielä tehdä kovinkaan paljoa. Kenties pientä nousua on kuitenkin tapahtunut, ja mahdollisesti tulevaisuudessa näemme enemmän puhuttelevia uutispelejä.

__________

Siinä asiamme uutispeleistä. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää aiheesta, kommentoi alla olevaan kommenttikenttään, lähetä sähköpostia tai pistä kommenttia Facebookissa. Muista myös liittyä alta postituslistallemme, niin saat joka kuun alussa uutiskirjeemme, jossa on edellisen kuun bloggaukset sekä viimeisimmät kuulumisemme.

 

Tilaa uutiskirje

ja saat blogikirjoituksemme ja podcastimme kerran kuussa suoraan sähköpostiisi.