PELILLISTÄMINEN
Pelillistämisen tarkoituksena on tuoda peleille tyypillistä elämyksellisyyttä ympäristöihin, jotka eivät totutusti liity peleihin, kuten verkkopalveluihin, oppimiseen, terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon sekä työelämään. Pelillistämisen avulla ihmisiä ohjataan merkityksellisten toimintojen suorittamiseen, tuetaan tärkeiden tavoitteiden saavuttamista ja osallistetaan yhdessä tekemiseen. Pelillistämisen avulla voidaan esimerkiksi kannustaa pitkäjänteisyyttä vaativissa tehtäviä, jotka normaalisti palkitsevat vasta pitkän ajan kuluttua.
Pelillistäminen on pelisuunnittelua vastaava prosessi, jossa suunnitellaan palvelujärjestelmiä, jotka kannustavat tietynlaiseen toimintaan ja jotka viehättävät ja tempaavat mukaansa samoin psykologisin keinoin, mitä peleissä käytetään. Pelillistämisessä hyödynnetään pelisuunnittelun elementtejä ja palkitsemismekaniikkoja, kuten tavoitteita, pistetä, ansiomerkkejä ja tarinan kerrontaa, mutta parhaimmillaan myös palvelumuotoilun monipuolisia menetelmiä jouhevan käyttökokemuksen aikaansaamiseksi.
Lopputuloksena ei siis synny peliä, vaan kohteena olevasta palvelusta, järjestelmästä tai toiminnasta tehdään itsessään kokonaisvaltaisesti vetovoimaisempaa. Pelillistämisen avulla kasvatetaan palvelujärjestelmän arvoa ja lisätään tekemisen motivoivuutta. Olennaista on hyödyntää keinoja ja elementtejä, jotka tuntuvat merkityksellisiltä käyttäjille.
Miksi pelillistäminen toimii?
- Luo elämyksellisyyttä, hauskuutta ja nautittavuutta
- Lisää tekemisen motivoivuutta
- Ohjaa, tukee, kannustaa ja palkitsee
- Konkretisoi tavoitteita pitkissä tai abstrakteissa kokonaisuuksissa
- Osallistaa ja mahdollistaa yhteisöllisen kehittymisen