18.7.2019 in Hyötypelit, Oppiminen, Puheenaiheena

HYÖTYPELIEN ERI TYYPIT

Hyötypeleillä on mahdollista käsitellä monia aiheita ja vaikuttaa moniin asioihin. Koska aiheiden ja tarkoitusten kirjo on niin laaja, hyötypelejä voi luokitella alatyyppeihin näiden perusteella. Tässä kirjoituksessa käymme lävitse, mitä alatyyppejä hyötypeleillä on.

Read More
4.7.2019 in Hyötypelit, Oppiminen, Pelillistäminen

TOSIPELI – OTA MEDIA HALTUUN

Median kanssa toimiminen ja sitä kautta saatava näkyvyys voi olla erittäin iso vetoapu yrityksen tai muun organisaation toiminnalle. Moni toimija ei kuitenkaan tiedä miten median kanssa kannattaa toimia. Toimittaja Simo Husso päätti tarttua tähän haasteeseen ja luoda pelillisen koulutusmateriaalin, Tosipelin, jonka avulla ihmiset saisivat selvät sävelet yhteispeliin median kanssa. Tässä kirjoituksessa kerromme tästä projektista sekä haastattelemme Simoa Tosipelin synnystä ja tulevaisuudesta.

Read More
6.6.2019 in Hyötypelit, Pelillistäminen

STEPAPP – APU UUSPERHEIDEN ARKEEN

Uusperheen arki on vähintäänkin sanottuna uuden oppimista ja sopeutumista täynnä. Suomen uusperheiden liiton Stepping-hanke ja sen järjestämät StepApp-valmennukset tukevat uusperheitä uudenlaisen elämän järjestelyssä ja sujuvoittamisessa. Osaksi StepApp-valmennuksia tarvittiin myös pelillinen mobiilisovellus, jonka me pääsimme toteuttamaan yhdessä Suomen uusperheiden liiton kanssa. Tässä kirjoituksessa kerromme StepApp-sovelluksen synnystä ja haastattelemme Stepping-hankkeen Elisa Jyllikoskea asian tiimoilta.

Read More
16.5.2019 in Hyötypelit, Oppiminen, Puheenaiheena, Suunnittelu

EPÄONNISTUMISILLE TURVALLINEN YMPÄRISTÖ

Yksi hyötypelien tärkeimmistä vahvuuksista on epäonnistumisille turvallisen ympäristön tarjoaminen. Peleissä voi kokeilla eri ratkaisuja pelkäämättä, että väärillä valinnoilla olisi mitään seurausta pelin ulkopuolella. Tässä kirjoituksessa pureudutaan tähän aiheeseen tarkemmin

Read More
25.4.2019 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Työelämän kehittäminen

MYSTEERI – HYÖTYPELAAMISTA PAKOHUONEILLA

Monesti pelaaminen mielletään ensisijaisesti tietokoneilla, konsoleilla ja älylaitteilla tapahtuvaksi digipelaamiseksi. Sama pätee ehkä vielä voimakkaammin hyötypeleihin, sillä viihteeksi tarkoitetut piha- ja lautapelit sekä pakohuoneet ovat kyllä tuttuja juttuja, mutta hyötypelivastineet eivät vielä samalla tapaa. Mekin NordicEdulla olemme keskittyneet nimenomaan digitaalisiin hyötypeleihin ja pelillistettyihin ratkaisuihin, joten oli mitä mielenkiintoisinta saada kutsu tulla testaamaan Mysteerin Tiimipelitestiä ja päästä tutustumaan pakohuonehyötypelaamiseen.

Read More
26.3.2019 in Johtaminen, Pelillistäminen, Työelämän kehittäminen

DIGITALISOITUVA TYÖNOHJAUS

Työn tekeminen ja teettäminen muuttuvat digitalisaation seurauksena niin paljon, etteivät vuosikymmeniä kehitetyt johtamisjärjestelmät ja ohjausmekanismit pysy enää muutoksen vauhdissa. Yksitahoinen muutos olisi vielä käsiteltävissä kehittämällä hyväksi havaittuja mekanismeja, mutta monesta suunnasta tuleva yhtäaikainen muutos vaatii kokonaan uusia ajattelutapoja ja toimintamalleja, jotta ihmisten välinen yhteistyö voi edelleen toimia ja kehittyä.

Read More
14.3.2019 in Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Tapahtumat, Työelämän kehittäminen

PELIT, TYÖ JA SOTAKIRVEEN HAUTAAMINEN

Pelit ja työ ovat pitkään tuntuneet hankalasti yhdistettäviltä, vaikka niiden yhdistelmällä voi saada paljon aikaiseksi. Työn pelillistämisellä voidaan esimerkiksi tehdä työstä tavoitteellisempaa, lisätä yhteistyötä, vähentää tiedon siiloutumista ja tuoda työntekijöiden ääni esille organisaatiossa. Kun hyödyt ovat selkeitä, miksi työn pelillistäminen on ollut hankalaa ja miten tämä hankaluus vältetään?

Read More
14.2.2019 in Pelillistäminen, Suunnittelu

PELILLISTÄMISEN KULTAINEN KYSYMYS

Jos haluat pelillistää esimerkiksi työpaikkasi toimintaa, ei kannata lähteä suin päin suunnittelemaan pelillistettyä ratkaisua. Kaiken tulee lähteä yhdestä kysymyksestä ja sen vastauksen selvittämisestä. Podcastimme neljännessä jaksossa Mika Aittamäki ja Pekka…

Read More
10.1.2019 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena

ONKO PELILLISTÄMINEN SOPIVA TERMI?

Kuten monella uudella termilla on tapana, myös pelillistäminen aiheuttaa vieraudellaan hämmennystä. Tässä kirjoituksessa pureudun siihen, onko pelillistäminen-termi sopiva kuvaamaan tarkoitettaan. Pelillistämisestä olemme puhuneet viime aikoina paljonkin, mutta kertauksena pelillistäminen siis…

Read More
20.12.2018 in Muualla maailmalla, Pelillistäminen, Tapahtumat

REPORTAASI GAMIFYUS-KONFERENSSISTA

Kävimme viime viikolla Tukholmassa GamifyUs-tapahtumassa kuulemassa mielenkiintoisia puheenvuoroja pelillistämisestä sekä tutustumassa länsinaapurimme pelillistämistarjontaan. Tässä tuhdissa lukupaketissa kertaus tapahtuman annista ja meiningistä.

Read More
22.11.2018 in Pelillistäminen, Puheenaiheena

USEIN KYSYTTYÄ PELILLISTÄMISESTÄ

Olen käynyt viimeisten kuukausien aikana toista sataa keskustelua siitä, mitä pelillistäminen (gamification) oikein on? Olen huomannut, että termi ollaan kyllä kuultu ja että se tuntuu kiinnostavalta, mutta kokonaisuus on edelleen hämärän peitossa. Tässä pieni yhteenveto yleisimmistä kysymyksistä, joita keskusteluissa nousee esiin.

Read More
8.11.2018 in Hyötypelit, Puheenaiheena

HYÖTYPELIEN STANDARDOINTI

Hyötypelejä on nykyään paljon tarjolla, mutta kaikki eivät ole toimivuudessaan samalla viivalla. Osassa oppisisältö saattaa olla laadukasta, mutta puolestaan itse pelin hutiloitu toteutus tekee kokonaisuudesta heikon. Osassa taas peli on koukuttava ja oivaltava, mutta oppisisällön käsittely ontuvaa. Toisin kuin monien muiden oppimateriaalien kanssa, digitaalisten ratkaisujen laatua ei vielä laajasti arvioida, vaikka tarvetta on!

Read More
1.11.2018 in Motivaatio, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

TYÖPÄIVÄKOKEMUKSEN LYHYT HISTORIA

Työn tekeminen on muuttunut historiankirjojen sivujen kääntyessä sangen suuresti. Työpäiväkokemus ei ole enää ankeaa ja ankaraa hengenpitimiksi puurtamista vaan esimerkiksi modernia tietotyötä, joka on mielekkyydessään enemmän vaihtoehto kuin elinehto. Tässä kirjoituksessa käsitellään tätä työkokemuksen murrosta sekä sitä, mitä asian tiimoilta on tulevaisuudessa hyvä huomioida.

Read More
18.10.2018 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Suunnittelu

PELILLISTETTY RATKAISU VAI HYÖTYPELI?

Pelillistäminen ja hyötypelit ovat läheisiä ilmiöitä. Yhteisestä rajapinnasta ja samankaltaisuuksista huolimatta, kummallakin on omat erityisalansa, jolla ne loistavat. Tässä artikkelissa pureudumme siihen, mitkä ovat kummankin vahvuudet.

Read More
10.10.2018 in Johtaminen, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

HR JA HÄRÄNPYLLY

Human resources eli “ihmisresurssit” on nykypäivän bisneskentällä tuttu mutta auttamatta vanhahtava käsite. HR:llä on myös nimenvaihdoksen lisäksi muutakin uudistuttavaa pysyäkseen ajan hermolla. Tässä kirjoituksessa käsitellään sitä, miten HR:n olisi syytä uudistua ja miten pelillistäminen voi helpottaa tätä.

Read More
26.9.2018 in Pelillistäminen, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

VIHELIÄS VIESTINTÄ – JA MITEN SE TALTUTETAAN

Jos olet ikinä ollut positiossa, jossa olet järjestänyt henkilöstölle tyytyväisyys- tai työssäviihtymiskyselyjä, niin tiedät, että vaikka kaikki olisi muuten hyvin ja henkilöstö hyvinvoivaa ja tyytyväistä, yksi asia saa aina pyyhkeitä: viestintä. Viestintä tuntuu olevan yrityksille iänikuinen ongelma, mutta pelillistämisen avulla sekin voidaan selättää.

Read More
12.9.2018 in Johtaminen, Pelillistäminen, Työelämän kehittäminen

MITÄ PELILLISTÄMINEN VOI TARJOTA YRITYKSILLE?

Jos sinun yrityksesi tai organisaatiosi on pohtinut räätälöidyn pelillistetyn ratkaisun tilaamista, mutta sinulla ei ole selkeää kuvaa mitä hyötyjä tämä voisi tuoda, tämä blogiteksti on tarkoitettu juuri sinulle!

Read More
5.9.2018 in Motivaatio, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

HOMO LUDENS – LEIKKIVÄ IHMINEN

“Leikki on lapsen työ”, kuulee sanottavan. Totta se on, mutta leikin merkitystä ei sovi vähätellä pelkäksi lasten jutuksi. Se on aikuisillakin alati läsnä –ja siitä voi hakea apua esimerkiksi myös työelämään ja työn motivoittamiseen.

Read More
30.8.2018 in Pelillistäminen, Työelämän kehittäminen, Työn alla

WAWINA – TYÖKALUT HYVÄÄN TYÖHYVINVOINTIIN

Työhyvinvointi on vähän kuin hieno orkidea: se kaipaa oikeanlaista hoitamista kukkiakseen. Jos oikeanlaisia hoitotoimenpiteitä ei tiedetä, ei kasvatus onnistu. Myöskään työhyvinvointia ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Monessa työyhteisössä avoin asioista keskustelu ja vaikuttaminen on hankalaa, jolloin heikko vuorovaikutus alkaa ruokkia noidankehää. Työkaluksi tähän me kehitimme talven 2017–2018 aikana HRteam – WaWin kanssa kevyesti pelillistetyn organisaation muutosjohtamisen työkalun Wawinan. Wawina tukee ja ohjaa organisaation johtoa työyhteisön hyvinvoinnin kartoittamisessa, kuulemisessa ja muutoksen havainnoimisessa. Haastattelimme HRteam – Wawin perustajaa ja työhyvinvoinnista tohtorinväitöskirjan kirjoittanutta Seija Ovaskaista aiheesta tarkemmin.

Read More
22.8.2018 in Johtaminen, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

TAVOITTEENA TASA-ARVOINEN JOHTAMINEN

Työn johtaminen on murroksessa, jossa tyypillinen johtaja-esimies-asetelma vastaa liian hitaasti muutoksiin ja nopeasti eläviin työtilanteisiin. Korostamalla työntekijöiden roolia asiantuntijoina voidaan vastata moderneihin vaatimuksiin paremmin ja nopeammin – ja pelillistämisellä voidaan tuoda tämän asetelman hyödyt huippuunsa.

Read More
15.8.2018 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena

MITEN MARKKINOIDA OPETUSPELEJÄ JA -SOVELLUKSIA?

Hyötypelien ja pelillistettyjen ratkaisujen markkinointi on yksi tärkeä projektin osa-alue, jota ei sovi unohtaa. Vaikka sovellus olisi kuinka hyvä, sen on vielä löydettävä tiensä käyttäjille.

Read More
1.8.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Suunnittelu

KONSEPTOINTI PELI- JA PELILLISTÄMISPROJEKTEISSA

Parhaimmat tulokset hyötypeleillä ja pelillistetyillä ratkaisuilla saadaan siten, että projekti aloitetaan huolellisella konseptoinnilla. Tässä kirjoituksessa kerromme, mitä kaikkia hyötyjä kunnon konseptoinnista on niin projektille kuin asiakkaallekin.

Read More
18.7.2018 in Pelillistäminen, Puheenaiheena, Suunnittelu

PELILLISTÄMISEN TYÖKALUPAKKI

Pelillistäminen on varsin monipuolinen konsti tuoda motivoivuutta ja innostavuutta prosessiin kuin prosessiin. Koska pelillistäminen perustuu pelimekaniikkojen hyödyntämiseen ja pelit käyttävät hyvin montaa eri jippoa pelaajan innostamiseksi, myös pelillistämisen työkalupakki sisältää monta motivoivaa mekaniikkaa.

Read More
5.7.2018 in Puheenaiheena

NORDICEDUN TOIMISTON ARKEA

Hyötypeleihin ja pelillistämiseen keskittyneen ohjelmistotalon arkeen kuuluu paljon muutakin, kuin pelkkää tietokoneella naputtelua. Tämä kirjoitus esittelee sitä, millaista arki meillä NordicEdun toimistolla oikein onkaan.

Read More
21.6.2018 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Suunnittelu

PALKITSEMINEN PELEISSÄ JA PELILLISTÄMISESSÄ

Palkitsemisesta puhutaan paljon yhtenä tehokkaimpana pelien ja pelillistämisen motivointikeinona. Palkitseminen onkin monipuolinen motivaattori, mutta samoin kuin monen muunkin konstin kanssa, sitä voi käyttää hyvin tai huonosti.

Read More
6.6.2018 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Suunnittelu

AKTIIVISEN ASIAKKAAN ROOLI PELI- TAI PELILLISTÄMISPROJEKTISSA

Hyötypelin tai pelillistetyn järjetelmän kehittäminen on vuorovaikutteinen prosessi, jossa tarvitaan aktiivisuutta sekä toteuttajalta että asiakkaalta. Pelien ja sovellusten tilaaminen on yhä sen verran uutta ja trendikästä, että monella ei vielä ole siitä aiempaa kokemusta. Me kuulemme asiakkailta usein kysymyksiä siitä, miten heidän tulisi toimia, jotta projekti onnistuu parhaiten. Tässä kirjoituksessa kerromme muutaman vinkin, joilla sinä voit asiakkaana varmistaa projektin joutuisan etenemisen ja onnistumisen.

Read More
25.5.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Puheenaiheena

MITEN ONNISTUMISTA MITATAAN?

Hyötypelien ja pelillisten sovellusten lopullisen onnistumisen mittaaminen on tärkeää ja palkitsevaa. Yhtä selkeää mittaria onnistumisen arviointiin ei kuitenkaan ole, vaan onnistumisia tapahtuu eri tavoilla ja eri osa-alueilla.

Read More
9.5.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Suunnittelu

TYÖPAJOJEN MERKITYS PROJEKTEISSAMME

Keskusteleminen ja hyvä vuorovaikutus ovat peliprojektin onnistumiselle ensiluokkaisen tärkeitä. Erityisen huomionarvoista tämä on aivan projektin alussa, jolloin yhteisissä työpajoissa määritetään projektin tavoitteet ja eteneminen. Työpajoilla ja yhteiskehittämisellä onkin suuri rooli meidän tavassamme toimia.

Read More
27.4.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Puheenaiheena

SAAVUTETTAVUUS PELEISSÄ JA SOVELLUKSISSA

Joulukuussa 2016 Euroopan Unioni asetti direktiivin, jonka mukaan julkisen sektorin verkkopalveluista ja -sivuista sekä mobiilisovelluksista tulisi tehdä paremmin saavutettavia. Lakimuutokset astuvat voimaan tämän vuoden syyskuuhun mennessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, mitä saavutettavuus on ja miksi se on tärkeää huomioida?

Read More
11.4.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Suunnittelu

MITEN PELILLISYYS JA HYÖTYPELIT TOIMIVAT AIKUISILLA?

Pelaajia löytyy kaikista ikäluokista nyt enemmän kuin koskaan. Silti osasta saattaa kuitenkin tuntua, että opetus- ja hyötypelit suunnataan enimmäkseen lapsille tai nuorille. Näin ei asian tietenkään tarvitse olla, ja pelillisyyden sekä hyötypelien hyödyntäminen onkin lisääntynyt huomattavasti myös aikuisten koulutuksen, työelämän ja erityisesti markkinoinnin sekä brändiin sitouttamisen saroilla. Aikuisille pelejä kohdistettaessa on kuitenkin pidettävä hieman eri asioita mielessä.

Read More
28.3.2018 in Hyötypelit, Palvelumuotoilu, Pelillistäminen, Suunnittelu

ESTETIIKKA HYÖTYPELEISSÄ JA PELILLISTÄMISESSÄ

Estetiikalla on peleissä ja pelillistämisessä suurempi merkitys kuin ehkä ensituntumalta ajattelisi. Luova johtajamme Linda kävi pitämässä esitelmän tästä aiheesta Jyväskylässä Gamify2018-tapahtumassa, ja tämä kirjoitus kasaa esityksen sisällöt myös esityksen missanneille luettavaksi.

Read More
7.3.2018 in Hyötypelit, Muualla maailmalla, Pelillistäminen, Puheenaiheena

EKOPELIT – PELAAMISTA YMPÄRISTÖN HYVÄKSI

Ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmien estäminen sekä luonnon ja sen monimuotoisuuden suojeleminen ovat nykyään entistä ajankohtaisempia aiheita. Tietoisuuden lisääminen ja asenteiden muuttaminen ovat näiden ratkaisemisessa tärkeitä. Näitä on mahdollista tehdä ekopeleillä eli positiiviseen ympäristövaikutukseen tähtäävillä opetus- ja hyötypeleillä.

Read More
22.2.2018 in Hyötypelit, Oppiminen, Pelillistäminen, Puheenaiheena

MITEN PELILLISYYTTÄ VOI HYÖDYNTÄÄ VARHAISKASVATUKSESSA?

Pelillisyys on laajalle levinnyt käsite, jota hyödynnetään useilla eri aloilla. Sitä käytetään yritysten ja organisaatioiden toiminnan tehostamiseen, kouluopetuksen elämyksellisyyden lisäämiseen ja palveluiden käyttäjien osallistamiseen ja sitoutumiseen soveltaen peleistä tuttuja ominaisuuksia. Yhtä lailla pelillistämistä voi käyttää myös varhaiskasvatuksessa!

Read More
8.2.2018 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Pelillistäminen, Suunnittelu

KOHDERYHMÄN OSALLISTAMINEN PELINKEHITYKSESSÄ

Käyttäjälähtöisyys on hyötypelejä tehtäessä ensiluokkaisen tärkeää. Mikä olisikaan parempi tapa varmistaa kohderyhmän mieltymys, kuin ottaa heidät mukaan sen suunnitteluun ja kehittämiseen!

Read More
24.1.2018 in Hyötypelit, Puheenaiheena

UUTISPELIT – MITÄ NE OVAT?

Uutispelit ovat vielä vähemmälle huomiolle jäänyt hyötypelien alalaji. Mitä ne sitten ovat, ja mihin tarkoituksiin niitä tehdään? Tämä kirjoitus käsittelee tätä sekä esittää pari uutispeli-esimerkkiä.

Read More
12.1.2018 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena

MIKÄ ON PELILLISTÄMISEN JA PELIN ERO?

Pelillistämisestä ja hyötypeleistä puhutaan paljon samoissa yhteyksissä, mutta vaikka niillä on yhteisiä käyttöjä, on niillä myös perustavanlaatuisia eroja. Tässä blogikirjoituksessa pureudutaan näiden kahden eroihin sekä siihen, milloin sinun kannattaa pelillistää sisältösi ja milloin luoda siitä peli.

Read More
29.12.2017 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Työn alla

NELJÄ TYÖNÄYTETTÄ VUODELTA 2017

Vuoden 2017 aikana on valmistunut monta projektia. Kaikista ei ole referenssikirjoitusta vielä valmiina eikä kaikkia pelejä tai pelillistettyjä sovelluksia ole virallisesti vielä julkaistu, joten tässä pieniä maistiaisia neljästä tämän vuoden aikana valmistuneesta projektistamme. Hieman myöhemmin esittelemme toiset neljä vastaavaa.

Read More
13.12.2017 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena

QVALIDI JA TERVEYSPELIEN LAADUNTARKISTUS

Hyötypeleillä on mahdollista saada paljon hyvää aikaiseksi, mutta se onnistuu vain laadukkailla ja hyvällä pelisuunnittelulla tehdyillä tuotteilla. Tämän takia validoinnit ja laadunvalvonta on hyötypelien kanssa tärkeää työtä. Turkulainen Qvalidi-yritys on ottanut tehtäväkseen arvioida ja validoida terveyspelejä ja –sovelluksia, jotta niiden käyttöönotto terveydenhuollossa olisi helpompaa.

Read More
1.12.2017 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Tapahtumat

DIGIHYVINVOINTIA NÄKYVISSÄ -SEMINAARIN ANTI

Eilen järjestettiin Digihyvinvointia näkyvissä -seminaari Helsingin Päivälahden museossa. Puheenvuorot ja keskustelut pyörivät mediakasvatuksen sekä digitalisaation hyvinvointivaikutusten ympärillä. Tässä kirjoituksessa kertaamme ja kommentoimme eilisen keskusteluja. Kirjoitus on sangen pitkä, joten kannattaa vaikka ottaa kahvikuppi kirjoituksen kaveriksi.

Read More
16.11.2017 in Hyötypelit, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

MITÄ HYÖTYPELIT OVAT?

Suurin osa blogiteksteistämme keskittyy käsittelemään hyötypelejä ja niiden kehittämistä syvällisemmin. Osalle koko hyötypelin käsite saattaa kuitenkin olla hieman vieraampi. Tämä kirjoitus onkin vasta-alkajille tarkoitettu pikakurssi siitä, mitä hyötypelit ovat ja mitä niillä voidaan saada aikaan. Lopuksi kerromme vielä pelillistämisestä ja siitä, miten hyötypelit ja pelillistäminen voivat tuoda tehoa työelämään.

Read More
3.11.2017 in Hyötypelit, Oppiminen, Puheenaiheena, Tapahtumat

KOMMENTTI HYVÄ PAHA DIGI -KESKUSTELUSTA

Olimme 1.11.2017 Oppimisen Fiesta -tapahtumassa, jossa järjestettiin Hyvä paha digi -keskustelutilaisuus. Keskustelussa oli asiaa, mutta useampi juttu jäi hampaankoloon, eritoten pelien ja pelillistämisen hyödyllisyyden ristiriitainen representaatio. Kirjoitimme kommentin näihin väitteisiin pureutuaksemme. Kommenttimme sai aikaan keskustelua Facebookissa, ja yksi puhujista, pelikasvattaja Jaana Wessman, vastasi kommentissamme esille nostettuihin kohtiin. Vastauksesta kävi ilmi, että syy meitä keskustelussa askarruttaneisiin asioihin oli se, että kaikkeen ei kerinnyt syventyä tunnin mittaisessa keskustelussa. Tässä artikkelissa on ensimmäisenä alkuperäinen kommenttimme ja tämän jälkeen Jaanan vastaus siihen.

Read More
1.11.2017 in Oppiminen, Palvelumuotoilu, Tapahtumat

NÄHTYÄ JA KOETTUA OPPIMISEN FIESTASSA

Oppimisen Fiesta on eritoten opettajille suunnattu kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään 1.–2.11.2017 Helsingissä Finlandia-talolla. Olimme tänään paikalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä. Tässä bloggauksessa on käsiteltynä tapahtumassa tänään koettua.

Read More
18.10.2017 in Hyötypelit, Puheenaiheena, Suunnittelu

USEIN KYSYTTYÄ HYÖTYPELIPROJEKTEISTA

Opetus- ja hyötypeliprojektit eivät ole mitään jokapäiväisiä pikkuaskareita, joten sellaisen aloittamista harkitessa kokemattoman mielessä on varmasti monta kysymystä. Sen vuoksi halusimme listata vuosien varrella yleisimmin meille esitettyjä kysymyksiä aiheesta sekä omat vastauksemme niihin.

Read More
27.9.2017 in Hyötypelit, Oppiminen, Puheenaiheena

AJATUKSIA PÄIHTEET PUHEEKSI PELAAMALLA -WEBINAARISTA

EHYT ry järjesti eilen webinaarin päihdekasvatuksellisista peleistä. Webinaarissa käsiteltiin monia aiheeseen liittyviä aiheita sekä toteuttamiamme Fume- ja Hukkaputki-pelejä. Tässä blogikirjoituksessa kertaan eilisten keskustelujen pääasioita sekä esitän muutaman mieleen nouseen ajatuksen aiheesta.

Read More
14.9.2017 in Hyötypelit, Puheenaiheena

MUUTAMA VINKKI PELIKASVATUKSEEN

Pelit ovat monelle vanhemmalle vielä jokseenkin vieras media. Tärkeää on tietenkin itse tutustua peleihin, jotta niiden kanssa osaa tehdä päätöksiä, mutta pieni ohjeistuskaan ei varmasti ole pahitteeksi. Tämä kirjoitus esittelee muutamia tällaisia pelikasvatuksellisia vinkkejä sekä listaa muutaman hyvän tietolähteen aiheesta.

Read More
4.9.2017 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Suunnittelu

IDEASTA ETEENPÄIN – HYÖTYPELIPROJEKTIIN VALMISTAUTUMINEN

Monella ei ole kokemusta opetus- tai hyötypeliprojekteista, joten niitä tilaavalla tai harkitsevalla on varmasti mielessä monta asiaa. Kuten monessa muussakin asiassa, näissä projekteissa huolellinen valmistautuminen on hyväksi, ja tämä tiivis blogikirjoitus kertoo miten se onnistuu.

Read More
14.8.2017 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Puheenaiheena, Suunnittelu

MILLAINEN TARINA SOPII HYÖTYPELEIHIN?

Riittääkö hyvä ja hauska pelattavuus tekemään hyvän opetus- tai hyötypelin vai tarvitaanko mukaan myös tarinaa? Kuinka laaja tarina sopii pelin käyttötarkoitukseen? Milloin tarina taas on pelille liian laaja? Tämä blogikirjoitus pureutuu näihin kysymyksiin ja käsittelee tarinan tuomia mahdollisuuksia peleissä sekä esimerkiksi sitä, miten se voi tehostaa tai haitata oppimista.

Read More
27.7.2017 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Oppiminen, Suunnittelu

MUISTILISTA HYÖTYPELIN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

Opetus- tai hyötypelin tekemisessä on paljon muistettavaa ja huomioitavaa. Näin kesän kunniaksi ajattelimme, että on hyvä tarjota kasaava ja tiivis tietopaketti aiheesta lukijoillemme. Tämä blogikirjoitus on siis muistilista opetus- tai hyötypelin suunnitteluun ja toteutukseen.

Read More
22.6.2017 in Muualla maailmalla, Puheenaiheena

FREE-TO-PLAY-PELIEN ILMAISUUS – ONGELMA VAI ETU?

Pelaaminen on suositumpaa kuin koskaan aiemmin, ja suuri syy tähän on mobiilipelien hurja suosio. Suuri osa tästä mobiilipelien suosiosta puolestaan johtuu niin sanotuista free-to-play-peleistä, jotka ovat ladattavissa ilmaiseksi, mutta sisältävät pelin sisäisiä ostoja, joilla paikataan pelin ilmaisuutta. Vaikka free-to-play-mallissa on hyviä puolia ja nämä pelit ovat erittäin suosittuja, niillä on omat selkeät ongelmansa ja monien pelaajien keskuudessa kyseenalainen maine. Tämä blogikirjoitus käsittelee free-to-play-pelien plussia ja miinuksia.

Read More
8.6.2017 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Palvelumuotoilu, Suunnittelu

KÄYTTÄJÄLÄHTÖISYYS HYÖTYPELEJÄ KEHITTÄESSÄ

Pelejä tai sovelluksia luodaan myös löytämään itse yleisönsä, mutta varsinkin opetus- ja hyötypelit kannattaa suunnitella varta vasten jotain tiettyä kohderyhmää varten. Tietylle käyttäjäryhmälle räätälöiminen on käyttäjälähtöistä suunnittelua, ja se on erityisen tärkeää, jotta peli todella opettaa tai hyödyttää pelaajaansa. Tämän blogikirjoituksen on tarkoitus valottaa, mitä käyttäjälähtöinen suunnittelu on yhdistettynä hyötypeleihin ja miten sitä voi ja kannattaa toteuttaa.

Read More
26.5.2017 in Hyötypelit, Puheenaiheena

SIMULAATIOT JA HYÖTY- JA OPETUSPELIT – EROT JA YHTÄLÄISYYDET

Hyöty- ja opetuspeleillä on paljon yhteistä simulaatioiden kanssa: kummatkin esimerkiksi tähtäävät jonkin tietyn tiedon tai taidon opettamiseen. Tietystä näkövinkkelistä ne voidaankin nähdä kahtena osittain päällekkäisenä ryhmänä opetussovellutuksia. Millä tavoin ne sitten eroavat? Tämä blogikirjoitus käsittelee hyöty- ja opetuspelien ja simulaatioiden yhteyttä sekä niiden vahvuuksia eri käyttötilanteissa.

Read More
10.5.2017 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Palvelumuotoilu, Suunnittelu

KOHDERYHMÄN MERKITYS JA MÄÄRITTELY PELIPROJEKTISSA

Opetus- tai hyötypelin suunnittelussa on välttämätöntä tietää kenelle peliä tehdään, sillä kohderyhmä vaikuttaa suunnittelussa miltei kaikkeen ja kaikissa projektin vaiheissa. Tässä kirjoituksessa esittelemme miten kohderyhmä määritellään ja miten tästä saatua tietoa hyödynnetään pelin kehityksessä. Aihetta on käsitelty meille luontevasta näkökulmasta: asiakasyrityksen kanssa peliä tehdessä asiakkaalla itsellään on tarve ja idea siitä, kenelle peliä tehdään.

Read More
26.4.2017 in Hyötypelit, Oppiminen, Työn alla

VAKAVASTI – TOISTA VUOTTA TOTEUTTAMASSA OPISKELUHAAVEITA

Pääsykokeet ovat hakijoille aina kova paikka. Monenlaista koulutusta ja valmennuskurssia on tarjolla, mutta kaikilla ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia osallistua niihin. Turkulainen yritys heiway halusi tasapuolistaa valtakunnalliseen kasvatustieteen valintakokeeseen eli VAKAVA-kokeeseen hakevien mahdollisuuksia julkaisemalla kohtuuhintaisen ja monipuolisen valmennussovelluksen. Tämä blogikirjoitus käsittelee meidän ja heiwayn yhteistyötä ja Vakavasti-sovelluksen syntyä ja kehitystä. Haastateltavina olivat heiwayn yhtiönaiset Oona Heiskala ja Tinja Heimo.

Read More
12.4.2017 in Hyötypelit, Muualla maailmalla, Oppiminen, Puheenaiheena

PELAAMISEN HYÖDYT JA HAITAT

Pelaaminen on pinnalla oleva vahvoja tunteita herättävä keskustelunaihe. Monen näkemykset tuntuvat rakentuvan kielteisten stereotyyppien ja niiden ääritapausten varaan, jotka ylittävät valtamedian uutiskynnyksen. Toisille pelit ovat uhka, toisille taas rakas harrastus, joiden parissa rentoudutaan, puretaan paineita tai jopa opitaan tärkeitä taitoja. Tämän kirjoituksen tavoitteena on punnita joidenkin yleisten peleihin liitettyjen väitteiden todenperäisyyttä sekä esitellä pelaamisesta saatavia hyötyjä.

Read More
29.3.2017 in Muualla maailmalla, Pelillistäminen, Puheenaiheena, Työelämän kehittäminen

TYÖN PELILLISTÄMINEN

Siinä missä pelit ovat kasvattaneet suosiotaan viihteenä, haetaan niistä inspiraatiota myös työmotivaation lisäämiseen. Pelillistäminen on yritysmaailmassa nouseva trendi, jossa pelillisyyttä ja peleistä tuttuja elementtejä lisätään työhön. Tarkoitus on tehdä työstä innostavampaa, tavoitteellisempaa, tekijäänsä sisäisesti motivoivaa ja sitä kautta työnantajalle tuloksellisempaa. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme ilmiötä ja sen tuomia hyötyjä.

Read More
15.3.2017 in Hyötypelit, Motivaatio, Suunnittelu

HYVÄN OPETUSPELIN KRITEERIT – OSA 3

Tämä on Hyvän opetuspelin kriteerit -blogisarjamme kolmas ja viimeinen osa. Sarjan tarkoituksena on ollut esitellä niitä kriteerejä, joita meidän mielestämme opetuspelin tulee täyttää, jotta se olisi opetuksellisuudessaan mahdollisimman hyvä. Tällä kertaa käsiteltävänä on kahdeksasta kriteeristä kaksi viimeistä: pelaajan motivointi ja innostaminen sekä pelin laadukas toteutus ja audiovisuaalinen ilme.

Read More
1.3.2017 in Hyötypelit, Työn alla

HUKKAPUTKI – NUORTENLINKIN TARINAPELI VALINNOISTA

Nuoren elämä on täynnä valintoja – hyviä, huonoja ja monia siltä väliltä. Valintojen tekeminen ei ole aina nuorelle helppoa ryhmäpaineen tai ympäröiviltä ihmisiltä saadun mallin takia. Valinnoilla saattaa kuitenkin olla yllättävän kauaskantoisia vaikutuksia, ja siksi onkin tärkeää että tarjolla on eväitä hyvien ratkaisujen tekemiseen. A-klinikkasäätiö halusi luoda Nuortenlinkki-sivulleen päihdekasvatuksellisen tarinapelin, joka havainnollistaisi erilaisia valintoja ja niiden seurauksia arkipäiväisessä ja helposti samaistuttavassa kontekstissa. Me pääsimme toteuttamaan tätä peliä, Hukkaputkea, yhdessä heidän kanssaan. Tämä blogiteksti esittelee yhteistyötämme ja pelin luontiprosessia erityisesti pelin käsikirjoituksesta vastanneen A-klinikkasäätiön kehittämissuunnittelijan Sara Mäkäräisen näkökulmasta.

Read More
22.2.2017 in Hyötypelit, Muualla maailmalla, Oppiminen, Puheenaiheena

IKÄIHMISTEN PELAAMINEN

Viime vuosina pelaajakunta ja pelien kohdeyleisöt ovat laajentuneet merkittävästi kattamaan kumpaakin sukupuolta ja useaa ikäluokkaa. Yksi ihmisryhmä on kuitenkin jäänyt hieman ulkopuoliseksi ainakin huomion osalta: ikäihmiset. Senioripelaamisella on paljon hyötyjä esimerkiksi vanhustenhoidossa, joten miksi se ei ole nykyistä suositumpaa? Tämä blogikirjoitus käsittelee ikäihmisten pelaamisen hyötyjä ja nykytilaa.

Read More
8.2.2017 in Hyötypelit, Motivaatio, Oppiminen, Suunnittelu

HYVÄN OPETUSPELIN KRITEERIT – OSA 2

Kuukausi sitten aloittamassamme blogisarjassa käsittelemme hyvän opetuspelin kriteereitä. Ensimmäisessä osassa käsittelimme kolme ensimmäistä kriteeriä. Nyt vuorossa ovat seuraavat kolme: sopiva haaste ja eriytetyn oppimisen mahdollistaminen, toistojen hyödyntäminen sekä jatkuvan palautteen antaminen.

Read More
28.1.2017 in Työn alla

PELILLINEN OPETUSMATERIAALI HAVINA

Tänä vuonna juhlitaan satavuotiasta Suomea. Juhlan kunniaksi, Suomen Metsäyhdistys halusi tarjota peruskoulujen käyttöön uuden opetussuunnitelman mukaisen digitaalisen oppimateriaalin, joka käsittelisi suomalaisen biotalouden kehitystä. Me saimme kunnian toimia kokonaisuuden toteuttajana yhdessä Suomen Metsäyhdistyksen kanssa. Pelillisen opetusmateriaalin haluttiin näyttävän miten metsien käyttö, kulttuuri, elinkeinot ja talous ovat Suomessa muovautuneet aikojen saatossa, sekä miltä tulevaisuus saattaa näyttää, ja miten siihen voi ja kannattaa vaikuttaa. Tämä blogiteksti esittelee Havinan tekoprosessia ja valottaa sen tavoitteita ja tarkoitusperiä Metsäyhdistyksen näkökulmasta. Haastateltavanamme on Suomen Metsäyhdistyksen nuorisoviestinnän yhteyspäällikkö, Sirpa Kärkkäinen.

Read More
11.1.2017 in Hyötypelit, Motivaatio, Oppiminen, Suunnittelu

HYVÄN OPETUSPELIN KRITEERIT – OSA 1

Pelien opetuskäyttö on saanut tuulta purjeisiinsa viime vuosina. Vaikka asenne opetuspelejä kohtaan on vielä varovainen, tarjontaa löytyy silti jo jonkin verran. Tarjokkaiden opetuksellisuuden ja laadun kirjo on kuitenkin melko moninainen. Mitkä muuttujat sitten vaikuttavat opetuspelin laatuun ja toimivuuteen? Pureudumme tähän aiheeseen kolmiosaisessa Hyvän opetuspelin kriteerit -blogisarjassamme, jossa esittelemme teille kahdeksan kriteeriä hyvän opetuspelin tekemiseen.

Read More
21.12.2016 in Hyötypelit, Käyttäjälähtöisyys, Puheenaiheena, Suunnittelu

VIISI YLEISINTÄ HYÖTY- TAI OPETUSPELIN KOMPASTUSKIVEÄ

Arjen ja työnteon digitalisoituminen on herätellyt monet pohtimaan myös hyöty- ja opetuspelien mahdollisuuksia ja vahvuuksia. Kiinnostus on varmasti herännyt niin yksityisissä ja yksittäisissä käyttäjissä, kuin yritysten ja organisaatioidenkin tasolla. Peruslähtökohta on se, että hyvin suunniteltu ja toteutettu hyötypeli palvelee sekä sen tilaajaa että lopullista käyttäjää. Idean ja valmiin pelin välissä on kuitenkin pitkä ja moninainen toteutusvaihe, jonka aikana moni asia voi mennä pieleen, mikäli ongelmiin ei ole osattu varautua. Oman kokemuksemme perusteella listasimme viisi yleisintä kompastuskiviä, joihin matkan aikana voidaan törmätä. Kunkin murikan kohdalla esittelemme myös, miten virheet voidaan välttää tai ratkaista lempeällä mutta jämäkällä projektijohdolla.

Read More
8.12.2016 in Hyötypelit, Muualla maailmalla, Oppiminen, Puheenaiheena

ONKO PELEISTÄ TERVEYDEN EDISTÄMISEEN?

Pelit ovat valtaamassa jalansijaa yhä enemmän myös terveydenhoidon ja hyvinvoinnin markkinoilla. Terveyspelin määritelmä ei ole vielä kuitenkaan vakiintunut ja sanaa voidaan toistaiseksi käyttää kuvaamaan melkein mitä tahansa peliä, joka käsittelee terveyteen tai hyvinvointiin liittyviä aiheita. Tämän takia haluamme tässä blogiartikkelissa esitellä niitä näkökulmia, joista NordicEdu lähestyy terveyspelien suunnittelua ja toteutusta.

Read More
24.11.2016 in Hyötypelit, Motivaatio, Oppiminen

HYÖTY- JA OPETUSPELIEN YHDISTETTÄVYYS ERI OPPIMISTEORIOIHIN

Opettamisesta ja oppimisesta on luotu aikojen saatossa monta eri teoriaa. Vaikka uudet teoriat ovatkin syrjäyttäneet aiemmin käytettyjä, on vanhoissa teorioissa edelleen hyviä ajatuksia toimivasta opettamisesta. Tämä blogikirjoitus käsittelee sitä, millä tavoin pelit ovat toimivia opetusvälineitä niin uudempien kuin hieman vanhempienkin oppimisteorioiden valossa.

Read More
9.11.2016 in Hyötypelit, Motivaatio, Muualla maailmalla, Pelillistäminen

MOBIILIPELIT VOIVAT HOUKUTELLA LAPSET ULOS JA LIIKKUMAAN

Monesti pelaaminen nähdään lähinnä liikunnalta aikaa vievänä sisällä istuskeluna – ja sitä se on pitkälti ollutkin. Nykyään puhaltavat kuitenkin uudet tuulet, ja mobiililaitteet ovat avanneet aivan uudenlaisia mahdollisuuksia: peleillä on mahdollista saada lapset ulos ja liikkumaan. Viimeistään tämän todisti kesällä 2016 julkaistu äärimmäisen suosittu Pokémon GO.

Read More
26.10.2016 in Muualla maailmalla, Oppiminen, Puheenaiheena

PELAAMINEN PERHEESSÄ

Vanhemmat jotka pelaavat lastensa kanssa, huomaavat laajemmin pelaamisen positiiviset vaikutukset, mutta tunnistavat myös siitä aiheutuvat haittavaikutukset. Tutkimusten mukaan vanhempien ja lasten yhteinen pelaamiseen käytetty aika vähenee tasaisesi lapsen varttuessa. Tämä on harmillista, sillä isommille lapsille ja aikuisille tarkoitettujen pelien maailmat ja teemat nimenomaan vaativat kypsyyttä, jossa aikuinen osaisi neuvoa. Samojen pelien kautta vanhemmille tarjoutuisi myös loistavia tilanteita keskustella vakavistakin asioista oman nuoren kanssa. Kannattaisko vanhempien siis mennä aktiivisemmin mukaan lasten pelihetkiin?

Read More
13.10.2016 in Hyötypelit, Motivaatio, Oppiminen, Puheenaiheena

PELIT OPETUKSESSA – MIKSI NE TOIMIVAT

Opetus- ja hyötypelit ovat motivoivia ja joustavia opetuksen työkaluja. Erilaisilla pelimekaniikoilla ja pelimäisillä rakenteilla voidaan luoda kannustava ja innostava konteksti lähes kaikenlaiselle oppisisällöille. Pelit ovat haastavia, kehittäviä ja vuorovaikutteisia kokemuksia, joiden avulla oppijalle voidaan tarjota aktiivinen rooli omassa opiskelussa.

Read More
28.9.2016 in Hyötypelit, Oppiminen, Puheenaiheena

OPETUSPELIT SIIRTYVÄT MOBIILIIN

Mobiiliopetuspeleillä on paljon annettavaa oppimiselle ja opettamiselle, niin kouluympäristöissä kuin muuallakin. Hyvän mobiiliopetuspelin suunnittelussa pitää huomioida valittu alusta ja sille tyypilliset käyttötavat alusta asti.

Read More
6.6.2016 in Hyötypelit, Motivaatio, Oppiminen, Puheenaiheena

MITEN OPETUS- JA HYÖTYPELIT EROAVAT VIIHDEPELEISTÄ

Parhaimillaan opetus- ja hyötypelit lainaavat tehokkaita motivoimisen ja oppimisen edistämisen välineitä viihdepelien maailmasta saavuttaen kuitenkin niille asetetut opetukselliset tavoitteet. Viihdepelit luodaan nimensä mukaisesti tarjoamaan pelaajilleen viihdykettä ja nautinnollisia kokemuksia. Hyöty- ja opetuspeleillä on pelillisen nautinnon lisäksi opetukselliset tavoitteensa ja erikoispiirteensä.

Read More